Over het
project

Wat is Brouwerij
De Ridder?

Brouwerij De Ridder is een voormalige brouwerij in Deurne-Dorp. Het pand werd in 2021 aangekocht door CGG Andante en BV De Ridders (een coalitie rond Stadsmakersfonds, CGG Andante, 't Speelscholeke en toekomstige partners). Het robuuste gebouwencomplex ondergaat de komende jaren een heuse transformatie tot levendige zorg-, maak- en ontmoetingsplek.

Een aanpalende historische woning werd in 2024 aangekocht en toegevoegd aan de site. Ook dit pand wordt verbouwd. Huis De Ridder (zoals we het nu noemen) zal onder impuls van vzw Den Engel een kleinschalig begeleidingstehuis worden voor kwetsbare jongeren worden.

Over het project en de opdrachtgevers

De Brouwerijsite De Ridder bestaat uit verschillende gebouwdelen:

Centrum Geestelijke Gezondheidszorg Andante ontwikkelt volgende gebouwdelen, om er een deel van haar diensten te centraliseren: 

A. zuidelijke vleugel met burelen en stoomovens
B. het oudste brouwerijgebouw 

Een coalitie rond Stadsmakersfonds (met CGG Andante, ‘t Speelscholeke en toekomstige partners) verenigen zich in “BV De Ridders” om volgende gebouwdelen te ontwikkelen: 

C. maïserie
D. laadvloeren en circulatie voor de mouterij
E. ast of eesttoren (de voormalige droogtoren)
F. mouterij met kiemvloeren  

Vzw Den Engel staat in voor de ontwikkeling van Huis De Ridder op de Turnhoutsebaan 12-14. Deze werkzaamheden zullen later starten. 

  • Gedelegeerd bouwheer / Projectcoördinator:
    Miss Miyagi

    Ontwerpers Gebouwdelen A en B:
    Areal Architecten

    Gebouwdelen C t.e.m. F:
    Collectief Noord 

    Huis De Ridder:
    agmen

    Erfgoedarchitect:
    Karuur Architecten

    Studiebureau technieken + EPB:
    Botec + Gevelinzicht

    Studiebureau Stabiliteit:
    Bec + triconsult 

    Studiebureau Mobiliteit:
    SUUNTA

    Aannemer:
    Brebuild

Over de opdrachtgevers

De herbestemming van Brouwerij De Ridder is een project van CGG Andante, BV De Ridders en vzw Den Engel. 

Het project start met deze vier partners, maar wil in de toekomst diverse organisaties structureel verankeren op de site in het gebouw door hen mee op te nemen in de werking.

Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg Andante is gespecialiseerd in preventie, vroegdetectie en de behandeling van psychische problemen. CGG Andante centraliseert een deel van haar dienstverlening op de site. 

BV De Ridders ontwikkelt de andere gebouwdelen en werd opgericht door een coalitie rond Stadsmakersfonds. Deze drie aandeelhouders richtten de coalitie (die nog kan en zal aangroeien) op:

  • Stadsmakersfonds realiseert samen met een (deels nog te vormen) coalitie van andere partners de gebouwdelen waarin “maken” en “ontmoeten” centraal staan. Dat doen ze vanuit de overtuiging dat ambacht, creativiteit en kunst blijvend thuishoren in een stadscentrum.

  • CGG Andante gaat vanuit deze gebouwdelen nadrukkelijk op zoek naar aanknopingspunten met buurtbewoners en andere zorgverstrekkers.

  • ’t Speelscholeke krijgt in Brouwerij De Ridder een fietsenstalling en leslokaal en wil (nog meer) betrokken zijn in de buurt door op zoek te gaan naar meer raakvlakken en samenwerkingen.

Aanpalend aan de historische brouwerij, werd in 2024 twee historische woningen aan de Turnhoutsebaan aangekocht (“Huis De Ridder”). Vzw Den Engel zal hier een kleinschalig begeleidingstehuis voor kwetsbare jongeren uitbouwen.

Heb je concrete vragen over dit project? Zie je mogelijkheden om inhoudelijk, financieel of infrastructureel bij te dragen? Wil je op een andere manier betrokken worden?

Stuur dan een mail naar hallo@brouwerijderidder.be en we komen bij je terug.

What’s in it
voor de buurt?

De herbestemming van de Brouwerijsite is bewust erg gericht op de omliggende buurt: 

  1. In de toekomst zal je op de site de doorsteek kunnen maken, en van de Herstraat naar het Stalinsstraat kunnen wandelen.

  2. Onder de Brouwerij De Ridder realiseren we een grote fietsenstalling. Deze zal gebruikt worden door ‘t Speelscholeke, CGG Andante en bezoekers aan de site, voornamelijk tijdens school- en kantooruren. Maar er zal ook plek zijn voor fietsen uit de buurt.

  3. Er komt een buurtbar in Brouwerij De Ridder. Daarnaast zullen ook verschillende ruimtes te huur aangeboden worden per dagdeel. Die kunnen bijvoorbeeld dienen voor buurtmomenten, babyborrels, enzovoort. Ook lokale makers en verenigingen zullen hun werking ontplooien op de site.

  4. Parkeergelegenheid is schaars rond de site. Daarom wordt ingezet op een programma dat zich richt op mensen uit de omgeving, of op gebruikers van het openbaar vervoer. Bij het toekennen van de vergunning was mobiliteit een van de belangrijkste aandachtspunten.